صرفنظر از مقطعی که میخواهید در آن ادامه تحصیل دهید، شما میتوانید یکی از ۱۰۴ دانشگاه دولتی و ۶۲ دانشگاه خصوصی را انتخاب کنید. براساس گزارش آموزش عالی سالانه، حداقل دو دانشگاه از این تعداد در ردههای زیر ۴۰۰ در رنکینگ دانشگاههای جهان قرار دارند. برخی از دانشگاهها که برنامههای مطالعه تدریس انگلیسی را ارائه میکنند عبارتند از:
گام اول برای ویزای تحصیلی ترکیه : جستجو برای دانشگاه مناسب و رشته مورد علاقه
با توجه به رشتههای گسترده دانشگاههای ترکیه، جای تعجب نیست که برنامههای آموزشی برای جذب دانشجوی خارجی و دست یافتن به رنکینگ بهتر در ترکیه بسیار مهم باشد. افراد بسیار کمی در سرتاسر دنیا هستند که با توجه به تنوع رشتهها و برنامههای متنوع جذب دانشجو باز هم نتوانند شایستگی و امکان حضور در این دانشگاهها را پیدا نکنند. در زیر چند رشته محبوب را که در ترکیه پرطرفدار است میتوانید ببینید:
- کارشناسی ارشد معماری در ترکیه
- کارشناسیارشد در امور مالی ترکیه
- کارشناسیارشد مدیریت در ترکیه
- کارشناسیارشد در مهندسی ترکیه
- کارشناسی ارشد روابط بینالملل در ترکیه
نکتهای که مهم است این است که هر سال دولت ترکیه تعداد ثابتی از صندلیها را برای دانشجویان خارجی در نظر میگیرد و شرایطی را برای پذیرش ارائه میدهد تا دانشجویان از سراسر دنیا، برای هر برنامه شرایط خود را بررسی کنند تا شانس رسیدن به دانشگاه را برای خود تخمین بزنند. توجه داشته باشید که برای دستیابی به این صندلیها دانشجویان ممتاز خارجی رقابت زیادی میکنند.
گام دوم: مطالعه در خصوص الزامات پذیرش و جمع آوری مدارک برای اپلای
درخواست برای درجه لیسانس در ترکیه
اگر مقطع ادامه تحصیل را در ترکیه مشخص کردید، گام بعدی چک کردن الزامات مورد نیاز برای ادمیشن است. همیشه باید الزامات دقیق و مورد نیاز دانشگاهها را روی وب سایت رسمی آنها مطالعه کنید و ببینید با توجه به شرایط خود شامل آنها هستید یا نه، برخی شرایط کلی نیز وجود دارد که باید همه دانشجویان متقاضی از آن برخوردار باشند.
اگر قصد دارید در ترکیه مدرک کارشناسی بگیرید، باید از دبیرستان فارغالتحصیل شده باشید یا در حال فارغالتحصیل شدن باشید. مدارک زیر باید در مدارک شما آماده باشند:
- فرم تقاضانامه
- دیپلم دبیرستان یا گواهیای که نشان میدهد شما فارغالتحصیل خواهید شد.
- لیست جایزهها و مقام های کسب شده
- مدرک مهارت زبانی TOEFL یا شرکت در آزمون مهارت در هنگام ورود به دانشگاه
- انگیزهنامه
- پرداخت هزینه اپلای ۳۵ – ۱۰۰ دلار آمریکا
- گواهی تمکن مالی
مهلت عمومی ارسال مدارک درخواست شما قبل از اول آگوست است.
تحصیل در کدام مقطع در ترکیه مناسب من است؟
اگر میخواهید در مقطع کارشناسیارشد یا دکترا در ترکیه ادامه تحصیل دهید، باید الزامات ویژه را در وب سایت دانشگاه مورد نظر بررسی کنید. اما قطعا باید بدانید که برخی از موارد زیر مورد نیاز هستند:
- فرم تقاضانامه
- مدرک لیسانس و یا مدرک فوق لیسانس
- شرح هدف، ارائه پروژه و انگیزهنامه
- رزومه به روز شده
- توصیه نامه از استادان و کارفرمایان
- لیست جوایز در صورت وجود
- نمرات امتحانات تحصیلی بسته به نیاز مقطع مورد تقاضا
- نمره مهارت زبانی TOEFL، یا شرکت در آزمون مهارت در هنگام ورود
- امتحانات کتبی و مصاحبه
نامه ای که تضمین میکند شما بودجه مالی برای حمایت از خود در طی مطالعات خود دارید. (گواهی تمکن مالی)
فرصت ارسال درخواست برای پذیرش در دو جدول زمان بندی وجود دارد:
- برای ترم پاییز: پایان ماه مه
- برای ترم بهاره: پایان ماه دسامبر
گام سوم: در انتظار برای دریافت پاسخ اپلای
زمانی که تمام اسناد و مدارک خود را آماده کردید، میتوانید درخواست خود را ارسال کنید. توجه داشته باشید که حتی اگر به صورت آنلاین درخواستتان را ارسال میکنید، باید مدارک را از طریق پست نیز ارسال کنید. همچنین اگر امتحان ورودی داشته باشید و یا وقت مصاحبه داشته باشید، باید به ترکیه سفر کنید تا در تمام آنها به صورت حضوری شرکت کنید.
اگر تمام نکات بالا را رعایت کردید باید صبر داشته باشید؛ تیک تاک تیک تاک تا :
- اواسط ماه آگوست، اگر شما درخواست برای تحصیل در مقطع لیسانس میدهید
- اواسط ماه سپتامبر اگر برای مقطع ارشد یا دکترا درخواست میدهید
بعد از دریافت نامهی قبولی یا پذیرش دردانشگاه، شما باید گام بعدی را انجام دهید. یعنی اولا اعلام نمایید که مبلغ شهریه را پذیرفتهاید و در نزدیکترین کنسولگری ترکیه درخواست ویزای دانشجویی می کنید.
گام چهارم : دریافت ویزای دانشجویی
بسیاری از دانشجویان بینالمللی اگر به دانشگاههای ترکیه راه پیدا کنند، باید درخواست ویزای دانشجویی را بدهند. روند گرفتن ویزا نسبتا ساده و بیدردسر است. شما باید یک نسخه از پذیرش دانشگاه خود را در دست داشته باشید و فرم درخواست ویزا از سفارت ترکیه یا کنسولگری ترکیه را در کشورتان دریافت کنید. ویزا در حدود ۸ هفته پس از درخواست شما، صادر میشود، بنابراین به یاد داشته باشید که قبل از شروع ترم تحصیلی درخواست ویزا کنید.
-
توجه داشته باشید که شهروندان ۱۵ کشور تنها با ID ملی خود اجازه ورود به ترکیه را دارند. بررسی کنید که آیا کشور شما در میان آنها هست یا خیر.
گام پنجم (گام آخر برای دریافت ویزای تحصیلی): خودتان را برای هزینههای شهریه و هزینههای زندگی آماده کنید
قبل از این که سوار هواپیما، قطار و یا اتومبیلی شوید تا شما را برای تحصیل در خارج از کشور به مقصد برساند، به یاد داشته باشید که هزینه شهریه دانشگاه و هزینه زندگی در ترکیه را مو به مو بررسی کنید. هزینه شهریه دانشجویان بینالمللی در ترکیه و مقایسه آن با انگلستان در زیر آمده است:
- هزینه تحصیل در مقطع لیسانس در انگلستان
۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار آمریکا / سال تحصیلی - هزینه تحصیل در مقطع لیسانس در ترکیه
۲۴۰ – ۷۵۰ دلار آمریکا / سال تحصیلی - هزینه تحصیل در مقطع ارشد در انگلستان
۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار آمریکا / سال تحصیلی - هزینه تحصیل در مقطع ارشد در ترکیه
۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار آمریکا / سال تحصیلی
همیشه این آمادگی را داشته باشید که در حدود ۳۵۰ – ۵۰۰ دلار آمریکا هزینههای زندگی در ترکیه را داشته باشید و 100 – ۱۵۰ دلار برای خرید کتابهای درسی و سایر هزینههای تحصیلی خرج کنید.
همیشه این آمادگی را داشته باشید که در حدود ۳۵۰ – ۵۰۰ دلار آمریکا هزینههای زندگی در ترکیه را داشته باشید و ۱۰۰ – ۱۵۰ دلار برای خرید کتابهای درسی و سایر هزینههای تحصیلی خرج کنید.
همچنین میتوانید دریافت بورس تحصیلی را در ترکیه از آدرس زیر بررسی کنید تا برای تأمین برخی هزینههای تحصیل و دریافت فاند و کمک هزینه تحصیل در ترکیه، اطلاعاتی کامل به دست بیاورید.
یک دانشجوی بین المللی ترکیه به نام عمران، چه تجربههایی از زندگی در این کشور دارد؟ سایت زیر را باز کنید و در این رابطه بیشتر بدانید. این را هم یادتان باشد کارشناسان پینتاتی در همه حال میتوانند به شما کمک کنند تا بهترین راه را برای ادامه تحصیل در ترکیه انتخاب کنید.